Chutné a zdravé pomazánky pro každý den

„Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při svačině i večeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté,“ říká Lenka Molková z Bistra Razula v Resortu Valachy a přidává recepty hned na tři osvědčené pomazánky.

Pomazánka z červené řepy s ořechy

Suroviny:

330 g uvařené a oloupané červené řepy

80 g majonézy (Domácí majonéza je prostě nejlepší a vyrobíte ji snadno – z jednoho žloutku, 70 g kvalitního slunečnicového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, soli a pepře. Pokud majonézu kupujete, zvolte raději tu od českého výrobce, bez éček a konzervantů.)

40 g kysané smetany (kdo chce pomazánku úplně odlehčit, může kysanou smetanou nahradit celé množství majonézy)

40 g vlašských ořechů
sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu: salát (například křupavý little gem) a tvarohový sýr žervé

Postup: Řepu je dobré uvařit předem – vaříme ji ve vodě pod pokličkou cca 1 hodinu. Uvařená vydrží v lednici i několik dní (pokud však nemáte tolik času, není už dnes problém koupit řepu uvařenou ve vakuovém balení). Uvařenou, zchladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, kysanou smetanu, ořechy nasekané na větší kousky, sůl, pepř a vše promíchejte. Na ozdobu použijte salát nakrájený na nudličky a kopeček žervé.

mrkvova_pomazanka_s_celerem_a_mandlemi_WEBSIZE

Mrkvovo-celerová pomazánka s mandlemi

Suroviny:

180 g mrkve

170 g bulvového celeru

1 lžíce citronové šťávy

50 g majonézy

50 g tvarohového sýru žervé

sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu: mandlové lupínky, pažitka

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s citronovou šťávou, žervé, majonézou, solí a pepřem. Posypejte mandlovými lupínky a nasekanou pažitkou.

 

Škvarková „light“ pomazánka

Suroviny:

330 g masovějších škvarků

100 g kyselých okurek (kyselé okurky se ke škvarkům náramně hodí a zároveň pomazánku odlehčí)

60 g plnotučné hořčice

sůl a pepř dle potřeby (se solí opatrně, škvarky bývají většinou slané samy o sobě)

Na ozdobu: červená cibule a jarní cibulka

Postup: V robotu nasekejte najemno škvarky spolu s hořčicí. Vmíchejte nadrobno nasekané, nebo na hrubém struhadle nastrouhané okurky, přisypte sůl a pepř (už nemixujte). Na ozdobu i dochucení použijte cibuli. Kvůli barevnosti dejte přednost červené cibuli nakrájené na tenká kolečka a dozdobte jarní cibulkou nakrájenou zešikma.

Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií:

Bistro Razula je součástí Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, který je vyhlášen špičkovou (nejen) valašskou gastronomií. Zejména jeho Spa hotel Lanterna je díky kvalitnímu wellness a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. Pro gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty či půjčovnu segwayů, v zimě pak skvělé lyžování v blízkém Ski areálu Razula. Více na www.lanterna.cz

 

Zdroj receptů: www.lanterna.cz

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s